info@smlaalianza.com Tel: 96 595 54 18

Història

Societat Musical l’Aliança

La Societat Musical “L’Aliança” de Mutxamel, fou fundada a l’any 1857 per el mestre de primaria i entusiasta de la musica, En Francisco Sala Marco, que junt a un altre grup de membres, en la seva gran majoria agricultors, van posar en funcionament aquesta banda de música, que va tenir com a primer Director a En Higinio Marín.

Fou als últims anys del segle XIX i primers del XX, quant la banda de música, que en aquells anys eren al voltant de trenta musics, va començar a actuar a distintes poblacions de la província alacantina, al mateix temps que participava activament a festivals i certamens musicals.

Son nombrosos els guardons que ha aconseguit al llarg de la seua història, sent el més antic que es conserva, el Tercer Premi de Bandes Civils conseguit a Alacant l’any 1900, i dels últims destaquem:

1983- 1er Premi a Cocentaina

2006- 1er Premi Certamen de Música Festera d’Altea la Vella (actuació qualificada de magnífica pel jurat)

2012- Segon Premi Certamen Diputació d’Alacant a Teulada

2015- 1er Premi al IX Certamen Internacional de Bandes Vila de la Sénia (Tarragona)

Molts han sigut els directors que han passat per la banda en aquestos anys, dels quals destacaríem a:

 • En Francisco Martínez Delgado (principis del segle XX), prestigiòs músic que fou nombrat subdirector de la Banda Municipal d’Alacant el mateix any en que fou fundada.
 • En Francisco Martínez Ots (1914-1942), fill del poble, el qual també va presidir la Societat i va realitzar una important feïna al nucli de la banda, tant com a músic com a director, dedicant-li la Corporació Municipal al “mestre” un carrer a la població, precisament on és ubicada la seu social de la banda.
 • En José Gallardo (1944-1945)
 • En José Vives (1945-1946)
 • En Manuel Bernà (1946-1947), compositor del pas-doble “Muchamiel”, qui a més, va rebre un homenatge a l’any 1996, al cumplir cinquanta anys de la seua composició.
 • En José Méndez Izquierdo (1947-1970), qui va tindre una gran etapa a la societat, com demostra la nombrosa participació en certàmens i els premis aconseguits.
 • En José Sotorres Talens (1971-1980), qui va aconseguir que la banda aplegara a un gran nivell musical editant a l’any 1976, per la firma Euro-Music, un casset de música festera, que, entre altres, incloïa la original marxa mora “Els Pacos” i el pas-doble “Mutxamel”.
 • En Urbano Piqueres (1980-1987) qui va aconseguir a l’any 1983 el Primer Premi en el IV Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Cocentaina.
 • En Juan Iznardo Colom (1987-1992), qui va reorganitzar l’Escola de Musica de la Societat, donant-li un impuls renovador, fruit del qual a l’any 1993 va debutar la Banda  Jove de la Societat.
 • En Juan Antonio Espinosa Zaragoza (1992-1996/2002-2003), qui aconsegueix deixar a la banda a un grandíssim nivell musical.
 • En Àngel Lluis Ferrando i Morales (1996-2001), amb qui la banda va donar un concert el 18 de juny de 2000 al Palau de la Musica de València.
 • En Rafael Garrigós (2003-2008), amb qui a més de participar de nou a certàmens, es realitza un intercanvi musical amb una localitat de Portugal.
 • En Pedro Ángel López Sánchez (2010-2016) amb qui la banda participa al XLI Certamen Provincial de bandes de la Provincia d’Alacant  i amb qui la banda va participar, en abril de 2015, al Certmanen Internacional de Bandes Vila de la Sénia a Tarragona.
 • En Mario Roig Vila (2016-actualment)

Respecte als presidents que han passat per la Societat, cal destacar a En Ángel Pérez Ruso (que no va aplegar a presidir la Societat, pero fou nombrat President d´Honor de la Societat) i En José María Pérez Lledó, a qui se li va concedir la Medalla d’Or de la Societat a títol pòstum i als germans En Vicente i En Salvador Pérez Lledó als que la Societat va concedir en 1973 el títol de President Perpetu de la Societat.

Capítol apart, mereix en Francisco Bernabéu Alberola (1981-1986), qui va transformar la Societat, tant a nivell patrimonial i econòmic, com a cultural i arístic, destacant l’adquisició del Saló d’Actes de la Societat, la reorganització de l’Escola de Música, que va permetre la incorporació  d’un nombre important de joves musics i la organització del Curs de Direcció d’Orquestra i Banda “Vila de Mutxamel”. En reconeiximent a la seua feïna en i per a la banda, la Societat li otorga a l’any 1996 el títol de President d´Honor de la Societat.

Posteriorment, des de l’any 1996 fins el 2014 va presidir la banda En Emilio Llorca Domenech i des de llavors fins 2015 va ser presidida per En Gaspar Gómez Blasco.

En l’actualitat, el càrrec pertany a En Vicente Martínez Ferrándiz.

Durant uns anys va organitzar el Curs de Direcció i Banda, baix la direcció de En Francesc Cabrelles i Romero i En Juan Antonio Espinosa Zaragoza, passant per ell un elevat nombre d’alumnes i del que han ixit distinguits directors de gran reconeiximent en l’àmbit provincial.

També han sigut varios els cursos d’instruments de corda i amb un elevat nombre d’alumnes que ha organitzat la Societat, coincidint amb l’època en que comptava amb orquestra resident nomenada “Orquestra Pro-música”, reconeguda a nivell provincial i amb un elevat nombre de concerts al voltant de la comarca i altres provincies del país, com per exemple Toledo, Múrcia i València.

Actualment, la Societat Musical L’Aliança compta amb al voltant de 700 socis protectors.

Compta amb una Escola de música amb un gran nombre d’alumnes, en la que es donen classes de vent-fusta (llengüeta simple i doble), vent-metall, percussió i solfeig, comptant amb una plantilla de mestres titulats.

També col·labora activament amb la Comissió de Festes de Moros i Cristians de Mutxamel en la organització del Festival de Música Festera, en el que cada any es fa un homenatge a un compositor diferent.

Participa des de que va començar amb la “Campanya de Música Als Pobles” que patrocina la Excma. Diputació Provincial d’Alacant. Son nombroses les activitats en col·laboració amb l’Ajuntament de Mutxamel, actuant a moltes poblacions de la provincia i de fora d’ella; festivals, concerts, festes patronals, etc… tot gràcies a l’extraordinari esforç que realitza aquesta gran família de músics que forma la Societat Musical l’Aliança de Mutxamel.

A l’any 2007 aplega als 150 anys de la seva fundaciò i, per celebrar aquesta data tan assenyalada, va editar un cd amb les obres que han sigut rellevants per a la banda, ja siga a certàmens o per estar composades per a la pròpia banda. Es publica al 2010 el llibre “Societat Musical l’Aliança, 150 anys fent música” escrit per la cronista local Assumpcio Brontons i Boix, rebent el premi Euterpe a l’any 2011.

smlaalianza.com - 2013 per redisseny.com

show
 
close
🎶Més imatges d'ahir a Busot!🎶 I hui continuarem gaudint de les seues festes 👏👏👏 Gràcies a Maribel Gandia i a José… via @alianzamutxamel